Matematikk kan aldri lage en god avis

Tunnelvision 640

27. January 2016

Ansvarlig redaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, sier at algoritmen er den nye redaktøren. Gud hjelpe oss. Espen Egil Hansen, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Norges største avis, fortalte i går på Agderkonferansen om digitaliseringen av pressen. Alt som kan digitaliseres, digitaliseres. Alt som ikke kan digitaliseres, vil også digitaliseres.

I digitaliseringen er avanserte matematiske funksjoner, algoritmer, alfa og omega.

Hansen viste frem algoritmen som avgjør hvilke saker du får presentert på aftenposten.no. Hvis du allerede har lest en sak, får du den ikke presentert på nytt. Algoritmen gir deg heller en liste med andre saker du sannsynligvis vil klikke på, og kanskje lese.

Ifølge Espen Egil Hansen er algoritmen er den nye redaktøren, og ansvarlig redaktør er den som styrer algoritmen.

Algoritmen kan måle hvor mange sider en bok har, hvor mye den veier, og hvor ofte ordet “kjærlighet” dukker opp. Men den kan ikke fortelle meg om boka er god, eller om den er viktig nok til å anmeldes.

Uansett hvor avansert algoritmen er, vil den aldri få menneskelig dømmekraft.

Når jeg legger en bok i handlekurven på Amazon, får jeg opp en liste med bøker jeg kanskje også har lyst til å kjøpe. Listen ser ut som om den er produsert automatisk, men den er kvalitetssikret av mennesker.

Amazon er helt avhengige av en hær av mennesker, såkalte “mechanical turks”, som sørger for at lista inneholder gode forslag. Det trengs dømmekraft og skjønn. Alt som ikke kan digitaliseres, blir ikke nødvendigvis digitalisert.

I Norge har vi en fri presse for å holde øye med myndigheter, næringsliv og andre maktfaktorer i samfunnet. Dette er samfunnsoppdraget til pressen. Derfor får aviser pressestøtte. Det er også derfor finansministeren fjerner merverdiavgiftskravet for nettaviser og andre elektroniske nyhetsmedier.

Den måler bare verdien på stoffet etter hvor godt den treffer adferden min.

En algoritme kan forutsi hvilke saker jeg er interessert i basert på hvordan jeg oppfører meg på aftenposten .no og andre steder på nettet. Men hvordan skal en algoritme forstå maktspillet i Norge, økonomien i Europa eller snusket på rådhuset? Menneskelig skjønn kan ikke digitaliseres.

Selvfølgelig er det er smart å bruke algoritmer til å avlaste redaktøren og gjøre nettavisen mer interessant for leseren.

Men dette er ikke det samme som å forvalte kvalitet og samfunnsansvar. Det krever dømmekraft. Så når Espen Egil Hansen sier at algoritmen er den nye redaktøren, sier han at kvalitet er det som kan måles.

Han glemmer det som bare kan bedømmes og vurderes. Om en bok er viktig å anmelde, eller om det er ugler i mosen på rådhuset. Det er disse vurderingene vi har pressen til.

–Alexander

(Bilde: Tunnel Vision, Hans Kylberg)