Bærekraftige nettsider, takk

20. September 2016

Internett slipper ut mer CO2 enn hele verdens flytrafikk til sammen. Det er på tide at kundene våre krever grønnere nettløsninger, og at vi og bransjen vår begynner å levere det.

Allerede i 2013 slapp internett ut 830 millioner tonn CO2. Dette var et større samlet CO2-utslipp enn verdens flyindustri. Utslippene fra internett kommer trolig til å dobles innen 2020.

Hva er en nettsides karbon-avtrykk?

Det finnes ingen nøyaktig metode for å måle en nettsides CO2-utslipp i dag, slik man kan med andre bransjer. Men det er naturlig å tenke at en nettsides energibruk avhenger av mengden nedlastede data, slik man regner ut en bils energibruk med antall liter bensin per mil.

Serveren bruker strøm

En nettside ligger lagret på en webserver. Hver gang man åpner en nettside blir alt av innhold og filer lastet ned fra webserveren. Dette kaller vi spørringer. For hvert bilde blir det en spørring. Jo flere bilder, jo flere spørringer, og jo mer strøm bruker serveren. Er bildene store tar det dessuten lengre tid å laste dem ned.

Mobilen din bruker strøm

PCer, nettbrett og mobiler som folk i dag bruker til å surfe på internett bruker mye strøm. 3G-  og 4G-teknologien som mobilen din bruker for å komme seg på nett via mobilnettet er ekstra strømkrevende. Halvparten av besøkene på en vanlig nettside kommer vanligvis fra mobiler. Nettsider lastes ofte tregere ned på mobiler. Dermed blir energiforbruket større. I mange land kommer elektrisiteten fra kilder som ikke er grønne eller fornybare, som kullkraftverk eller atomkraftverk.

Alt dette øker nettsiders karbon-avtrykk.

En dårlig trend

Nettsidene blir større og treigere

Det brukes høyoppløselige bilder og video, og avanserte sosiale medier. Størrelsen på en nettside måles i kilobyte (KB). Jo mer data som lastes ned, jo større er nettsiden. I 2015 passerte en gjennomsnittlig nettside 2099 KB. Det er nesten dobbelt så stort som i 2012. I 2017 vil en gjennomsnittlig nettside være på over 3000 KB.

Nettsidene blir også treigere. Brukeren bør ikke måtte vente mer enn tre sekunder fra man åpner en nettside til man kan begynne å bruke den. Et gjennomsnitt av verdens 50 ledende nettsteder fra ulike bransjer viser at nesten ingen klarer å nå dette målet.

Vi må begynne å lage slankere og raskere nettsider

Med noen enkle grep blir nettstedet ditt litt mer miljøvennlig.

Bruk gode og beskrivende tekster
Gode og beskrivende nøkkelord i titler og innhold gjør innholdet ditt lettere å finne. Ikke bare for søkemotorer som Google, men også for brukerne av nettstedet ditt. Det gjør også nettsidene dine mer miljøvennlige. Mindre irrelevant innhold brukerne må igjennom før de finner det de leter etter, betyr færre nedlastede bilder, videoer og filer fra server.

Dropp sosiale deleknapper
Mange nettsider bruker elementer og deleknapper fra sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Dette er elementer som gjør nettsidene dine tunge og trege. De er avhengige av javascript for å fungere. Grafikk og kode til deleknappene må hentes fra serverne til de sosiale mediene. Da må disse serverne jobbe og bruke strøm, i tillegg til serveren nettstedet ditt ligger på. Det beste argumentet mot er at de nesten ikke brukes.

Bruk færre bilder
Bilder er de verste synderne når det gjelder størrelsen på en nettside. Med moderne høyoppløste skjermer og stadig økende båndbredde blir bildene større og tyngre. 

Bruk færre, men bedre bilder. Kutt ut karusellene. Komprimer bildene både i Photoshop og med tilleggsverktøy som for eksempel compressor.io.

Bruk mer vektorgrafikk
SVG (Scalable Vector Graphics) har god støtte i de nye nettleserne og gjør at logoer, illustrasjoner og ikoner alltid ser skarpe og fine ut. De kan skaleres uten å miste kvalitet, og de tar mindre plass enn bilde-formater som GIF, JPG og PNG.

Bruk færre webfonter
Begrens deg til et et par fontfamilier og to-tre vekter (regular kursiv, fet etc.)  per familie. Det er fristende å bruke mange forskjellige fonttyper og vekter for å gi nettstedet ditt visuelt særpreg. Det kan bety tregere sider, siden disse fontene ofte er tilgjengelige via nettbaserte fontarkiver som Typekit og Google Fonts. Dette er gode løsninger, men jo flere fonter man bruker, jo mer må fontjenesten jobbe.

Ikke bruk Javascript til pynt
Javascript brukes ofte til animasjoner og andre visuelle effekter. Bruk heller CSS (Cascading Stylesheets) til dette. Javascriptet må hentes fra server, og nettleseren din må jobbe litt hardere. CSS er enklere for nettleseren, og raskere. Spar heller javascript til funksjoner som chat og live-søk.

Velg grønn webhosting
Webservere krever mye strøm. Velg en hosting-leverandør som prioriterer oppdatert, og mindre strømkrevende maskinvare. De bør og kunne dokumentere at elektrisiteten som driver maskinparken kommer fra grønne og fornybare kilder, som vann- eller vindkraft. Se etter sertifikater som dokumenterer at du har valgt en bærekraftig samarbeidsspartner.

Det er ikke alltid så mye som skal til for å lage bærekraftige nettsider. Nettsidene blir lettere, raske, og fri for unødvendig innhold. Grønne nettsteder er ganske enkelt god kundeservice. Og bra for miljøet.  

Illustrasjonsfoto: iStockphoto